Skip to content

Izleti iz Banje Ždrelo

Stvarajmo zajedno najlepše uspomene! 

Jednodnevni ili dvodnevni izleti

Jednodnevni ili dvodnevni izleti su nešto što svako danas može da priušti.

U opuštenoj atmosferi radjaju se nova prijateljstva, upoznaju se novi predeli, novi gradovi, specijaliteti, nova vina, a život se obogaćuje uspomenama koje su večne. 

Mi Vam nudimo jednodnevne i dvodnevne izlete, a vaše je da prema svojim mogućnostima odaberete pravi.

Paket 1

Jednodnevni izlet

Manastir Gornjak u dolini reke Mlave, izgradjen u periodu izmedju 1376 –1380 godine kao zadužbina kneza Lazara. Sačuvana je glavna manastirska crkva posvećena Vavedenju i kapela u pećini posvećena Svetom Nikoli.

Nastavlja se dalje put Krupajskog vrela. Homoljski kraj poznat kao velika ekološka oaza, a Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja, a nalazi se u zapadnom podnožju planine Beljanica.

Manastir Gornjak
Krupajsko vrelo
Manastir Vitovnica
viminacijum
Paket 2

Jednodnevni izlet

Manastir Vitovnica, posvećen Uspenju Bogorodice, prema predanju izgradio ga je kralj Stefan Milutin izmedju 1289 – 1291 godine. U dvorištu manastira nalazi se grob oca Tadeja koji je služio manastiru i tu je i sahranjen. Snaga njegovog duha iskazana u njegovom poznatom delu ’’Kakve su ti misli, takav ti je život.’’

Nastavlja se dalje put arheološkog parka Viminacijum u blizini starog Kostolca – glavni grad Rimske provincije Gornje Mezije. Viminacijum je bio značajno vojno uporište u kome je bila stacionirana Rimska Legija.

Paket 3

Jednodnevni izlet

Manastir Tumane se nalazi u podnožju golubačkih planina, gde se kao najveća svetinja čuvaju mošti Svetog Zosima Tumanskog. O imenu i o nastanku manastira nema sigurnih svedočanstava. Ako se oslonimo na narodno sećanje koje je do današnjeg dana živo u široj okolini, Tuman je nastao kao zadužbina Miloša Obilića, koji je živeo i vladao delom današnjeg Braničeva.

Nastavlja se dalje put Golubca, gde na samom ulazu u Đerdapsku klisuru gde je Dunav najširi podignuta je Golubačka Tvrđava. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno utvrđenje i nikada nije bila osvojena.

Manastir Tumane
tvrdjava golubac
Krupajsko vrelo
Manastir Manasija
Brod restoran Cruiser
Aero Klub Ćuprija
ZOO vrt Jagodina
Vivo šoping centar
Paket 4

Dvodnevni izlet

Obilazak Cenralne Srbije, polazak iz Banje Ždrelo u jutarnim časovima put Krupajskog Vrela, zatim obilazak manastira Manasija, zadužbina Stefana Lazarevića koji je okončan 1418. godine i najznačajnija je građevina koja pripada takozvanoj Resavskoj školi.

Dolazak u Ćupriju u jedinstveni objekat uz desnu obalu Velike Morave,
Brod restoran Kruzer gde će Vas dočekati topla dobrodošlica vlasnika, gde ćete moći da degustirate domaća pića iz porodične vinarije Milojević, koja takodje možete kupiti i za poneti. Uživaćete u prijatnom ambijentu i u večeri koja je specifična po tome što su svi sastojci domaći i sa farme vlasnika, pripremljeni na tradicionalan način i uvek sveži.

Svoj obilazak možete upotpuniti i jedinstvenim doživljajem u ’’Aero klubu Ćuprija’’ gde možete iskusiti čari panoramskog letenja, kako bi ste uživali u panoramskom obilasku pomoravskog okruga.

U jutarnjim časovima nakon doručka sa pogledom na reku Moravu, domaćin će Vas upoznati sa svojim zavičajem, gde možete obići crkvu koju je sagradio kao svoju zadužbinu kao spomen večnosti i večnog života kroz vekove.

U povratku ka Banji Ždrelo, možete upoznati stanovnike egzotičnih predela jer se obilazi Zoo vrt u Jagodini, a zatim predah u Vivo šoping centru gde možete iskoristiti vreme za razgledanje i šoping.

VAŽNE NAPOMENE:

Prijave i uplate su dva dana ranije. Prijave se vrše na recepciji hotela ili pozivom na broj 063 314 531 Sandra.

TURISTIČKA ORGANIZACIJA PETROVAC NA MLAVI

Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi aktivno radi na promociji brojnih turističkih sadržaja koji se nalaze na njenoj teritoriji, a to je veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, manastira i crkava,  kao i prirodnih lokaliteta. 

Na web sajtu TO PETROVAC NA MLAVI možete pogledati celokupnu turističku ponudu koja obuhvata informacije o najvažnijim atrakcijama kao što su pored Banje Ždrelo, Via ferrata Gornjak, Gornjačka klisura, arheološko nalazište Belovode … Sve o paraglajdingu, pecanju, biciklističkim stazama i planinarenju, ali i o brojnim manifestacijama. 

Upoznajte i doživite Petrovac na Mlavi
- opštinu sa dva srca -

tvrdjava golubac
Manastir Tumane

Rezervacija smeštaja

Radno vreme

10:00 - 20:00​